Honda CBR XX Forum banner

1 - 2 of 2 Posts

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #1
Hi There!
I'm brand new here on the forum and just became the proud owner of a 97 birdie...
I have some car mechanics skills but most of all have 2-stroke motorcycle experience.
It's almost winter here in Belgium so time to get busy to prepare for summer!

I bought the bike from the first owner and it had been sitting for 2 years. Looked visualy good and well conserved but the battery was dead so i didn't test the birdie when buying...i know, stupid, but what could go wrong with this high standard, excellent designed and powerful bike as it was still fully standard??
Well...whole alot...

New battery...did not start...at all.
logical next step, fuel...
Nope, no fuel... i tested the vacuum line on the petcock by making under pressure with a seringue. Check, no fuel..dismounted the thing and yes...the membrane was gone. I ordered a revision set and abra cadabra! fuel...

i tried to start the machine with fresh fuel and it was turning on 2, later just humping on one cylinder and than...nothing...

Ok...decided to dismount the carbs to clean them entirely and 2 stationary jets were clogged up. i bought new ngk iridium spark plugs and
hallelujah... the bike went for all 4 power plants!!! happy as a 3 years old kid...I wanted to test drive offcourse, so i mounted the fairings and all the rest... Everything mounted, (allready 2 days later), helmet and gear on...startup....BRRRRRR... 2 cylinders out of order.

Frustration set inn...
i removed the spark plugs and they were wet.Only 2 exhaust pipes became hot. so there was something going on with the ignition...
replaced the ignition coils to make sure that wasn't the problem as the sparks were very weak...

checked and mesured the wirings, ground connectivity..all seemed to be fine..except that when i looked on the electric plan the negative and the coloured wires on the coils were switched. Following the workshop manual the negative should be on the coil connector with the green marking.
so i thought that maybe because of that the coils were toasted.

even with the new coils, weak sparks. it also looked like because of drowning in fuel the sparkplugs are gone, even after drying.

now what happens and made me wondering, mouth wide open:

When i ground the spark plug to the frame (good clean metal on the frame), there is no spark, or very very weak..( i tested 8 plugs to exclude 1 failing). but when i take the spark plug away from the ground, there are lightning strokes from the spark plug to the frame, even at a distance from 3 centimeters lightning strikes. so there is very strong high tension. when i make contact again with the spark plug to the frame the spark is gone. i cannot understand this. removing the spark plug from the ground again, lightning strikes...

Is there anyone who can explain this to my stupid belgian brain, because it does not seem logical at all...

I would realy apreciate your help...
btw, this forum is fantastic!

have a nice day!!!
 
1 - 2 of 2 Posts
Top